Monday, January 14, 2008

Tosi pelimiehen pudotuspelimanifesti

Tosi pelimiehen pudotuspelimanifesti (TPPM) kehitettiin alunperin vuonna 2007 ratkaisemaan mysteeri nimeltä NFL:n pudotuspelit. Tämänvuotisen menestyksen johdosta lienee ainoastaan reilua jakaa tietämystä kaikkien veikkajien käyttöön. Varoituksen sanana todettakoon, että manifestia on testattu vasta yhdellä vedonvälitystoimistolla, joten käyttö on jokaisen lukijan omalla vastuulla. Manifesti jakautuu seitsemään sääntöön. Säännöt on esitetty mielivaltaisessa järjestyksessä, eikä niillä ole varsinaista tärkeysjärjestystä. Lisäksi osissa kohdista on sovellettavissa poikkeus (tai kymmenen).

Sääntö 1: Damned if you do, damned if you don't
Mikäli pelinrakentajan yksityiselämää puidaan tiedotusvälineissä 24/7 ennen ottelua, vältä kyseisen pelinrakentajan joukkuetta spreadista huolimatta. Esimerkkinä viikonlopulta Antonio "Tony" Romo ja Meksikon matka.

Poikkeus 1: Cool as Ice
Mikäli pelinrakentaja on Tom Brady, unohda edellinen kappale. Brady on pudotuspeleissä voittanut n. 90% varmuudella spreadia vastaan ollessaan otsikoissa 24/7 viimeiset kuusi vuotta yksityiselämänsä takia.

Sääntö 2: Just do it
Tilastoja on miljoonia. Unohda ne ja vedä tunteella. Mainittakoon tässä välissä muutama merkittävä tilasto, jotka saattoivat johtaa osan vedonlyöjistä harhaan viime viikonloppuna (ja muutamana aikaisempana vuonna). Ennen Dallas - New York ottelua #1 seedit olivat 19-0 divisioonallisissa, joten luonnollisesti Dallas hävisi. Joukkueet, jotka johtivat ensimmäisen 4 minuutin jälkeen kahdella touchdownilla olivat 8-0 ennen viime viikonloppua, tietenkin Seattle meni johtoon alussa ja hävisi lopulta selvästi. Kuten todettu parempi vetää lonkalta.

Poikkeus 2: Don't do it, stupid
Joskus analyytikot onnistuvat vakuuttamaan kansan, että altavastaajalla on mahdollisuus voittaa. Tällöin on parempi välttää tunnekuohua ja mennä järjen/tilastojen mukaan. Esimerkkinä toissa viikonlopun Tampa Bay - New York, jossa Tampa oli 4,5 pisteen suosikki siitä huolimatta, että pelasi selvästi heikommassa divisioonassa ja omasi vähemmän runkosarjavoittoja. Luontaisesti New York voitti selvästi.

Sääntö 3: TMQ's law of punting in maroon zone
Mikäli joukkueella on taipumuksena puntata ns. Maroon Zonelta, puuttuu valmennusjohdolta vaadittavat sukukalleudet voittaa kriittisiä playoff-otteluita. Todettakoon, että ahkerimmat puntin välttäjät tänä vuonna olivat New England ja Green Bay, molemmat mukana pudotuspeleissä. Vedonlyöntimielessä tämä on tärkeää, sillä nämä joukkueet tekevät keskimäärin paljon pisteitä, sillä 4-ja-lyhyt yrityksen onnistumistodennäköisyys oli tänä vuonna liigassa 72%. Näiden joukkueiden otteluissa over on underia selkeästi todennäköisempi vaihtoehto.

Poikkeus 3: Punter worth his pay
Poikkeuksena sääntöön ovat joukkueet, joiden punterit osuvat mikroskooppisen pieneen 20-yaardin alueeseen sivurajan kohdalla. Yllättäen tarkimmat puntterit (korkein prosentti punteista alle 20-yaardin sisälle, siten, että niitä ei pystytä palauttamaan) löytyvät New York Giantsista ja San Diego Chargersista. Jeff Feagles oli ylivoimaisesti sarjan tarkin, mikä selittää sen miksi hän oli sarjan 31. punttien nettokeskiarvossa.

Sääntö 4: Game managers can win in playoff
Nykyisin on vallallaan kumma nostalginen käsitys, että joukkue voi pärjätä pelkällä puolustuksella pelirakentajan ojennellessa palloa vuoroin rusikoivalle ja vuoroin vikkelälle backille. Näin ei todellisuudessa ollut edes 60-luvulla, jolloin heittopelien ja jouksupelien välinen jakauma oli noin 20-80. Tänä vuonna Tampa Bay ja Tennessee ovat saaneet todeta, että ilman heittopeliä ei pitkälle pärjätä. Historiallisesti jouksujoukkueina ja puolustuksella menestyvinä joukkueina tunnetut SuperBowl voittajat ovat aina juoksuttaneet kentälle yhden liigan viidestä parhaasta pelinrakentajasta. Vältä siis huonojen pelinrakentajien joukkueita ellei spreadi ole kaksinumeroinen.

Poikkeus 4: Best defense in the history of the game
Trent Dilferin onnistui johdattaa Baltimore Ravens mestaruuteen vuonna 2001, vaikka hänen QB-ratinginsa oli pudotuspeleissä tuona vuonna 75,5. Tosin hänellä oli puolellaan historian paras puolustus (ainakin tilastollisessa mielessä). Eli mikäli epävarman pelinrakentajan omaavalla joukkueella on historian paras puolustus, kannattaa harkita.

Sääntö 5: The mystical 1st touchdown
Älä missään tapauksessa lyö vetoa ensimmäisen touchdownin tekijästä. Nykyajan joukkueet heittävät palloa keskimäärin seitsemälle eri kiinniottajalle ja jouksevat maalilinjan lähellä käyttäen viittä eri pallonkantajaa. Lisätään yhtälöön muutama puolustuspelaaja, joita käytetään varsinkin pelin alussa erilaisissa "trick"-kuvioissa. Lyhyelläkin matikalla huomaa, että muuttujia on aivan liikaa. Tällöin ei ole kysymys enää veikkauksesta vaan arvonnasta. Tähän sääntöön ei ole poikkeusta. Älä veikkaa ensimmäisen touchdownin tekijää!!!

Sääntö 6: Offense against the spread
Yksikään ns. dominoivan hyökkäyksen omaavan joukkue ei ole voittanut kaikkia pudotuspeliotteluitaan kauden aikana coveraten spreadin. Ainoat kolme joukkuetta, jotka tähän ovat pystyneet ovat olleet 2001 Baltimore Ravens, 1988 Washington Redskins ja 1986 Chicago Bears, joilla kaikilla oli liigan paras puolustus kyseisenä vuonna. Muista tämä ensi viikonloppunan, kun Patriotsin spreadi liikkuu jälleen 14 pisteen nurkilla.

Poikkeus 6: If you're going to San Francisco
80- ja 90-luvun 49ers' -joukkueet coverasivat lähestulkoon jokaisessa pudotuspelien kotiottelussaan, kausina jolloin voittivat Superbowlin. Tästä voi laskeskella, että keskimäärin voi olla järkevää pelata huippuhyökkäyksen omaavaa joukkuetta kotikentällä toisinaan.

Sääntö 7: In the end you'll lose anyway
Vegasin palautusprosentti NFL-pudotuspelien otteluista liikkuu siinä 74% hujakoilla. Tämä käytännössä tarkoittaa, että 74 prosenttia veikanneista saa rahansa takaisin, muut menettävät sitäkin enemmän. Tappioita ei siis kannata ottaa kovin henkilökohtaisesti vaan ennemmin käsittää vedonlyönti välineenä, jolla hyvästä asiasta (NFL-pelit) saadaan elämää suurempi (NFL-peli, jossa on asunto ja auto kiinni loppuun asti).

Poikkeus 7: Unless you win
Toisin kuin yllä on peloteltu, veikaten voi voittaa. Allekirjoittanut on tämän vuoden pudotuspeleistä viime kierroksen jälkeen saanut 34% tuoton sijoituksilleen. Koittakaapa saada sama osakkeilla tai rahastoilla.

(Yllä mainitut tilastot perustuvat osittain toimituksen tekemiin oletuksiin ja arvioihin. Niille ei löydy tähän yhteyteen sopivaa lähdemateriaalia. Tällä sivulla mainittuja asioita ei pidä käyttää vedonlyönnissä ja tulla jälkikäteen itkemään siitä kun meni reisille)

4 comments:

tuplajuusto said...

"Eli mikäli epävarman pelinrakentajan omaavalla joukkueella on historian paras puolustus, kannattaa harkita."

En olisi itsekään pystynyt paremmin tuota ilmaisemaan. Tällä viikolla tarkoitus olisi jäädä voitolle, kaksi edellistä viikkoa ovat sujuneet +/-0 -henkisesti. Kun se viime viikon 4 e:n potti tuli hassattua jalkapalloon. Jossa ei muuten myöskään kannata veikata maalintekijää, onnistuu äärimmäisen harvoin. Eikä ainakaan ensimmäisen maalin tekijää, vaikka kertoimet olisivat kuinka houkuttelevia.. (HUOM! tänään Barca-Sevilla, kaikki rahat Eto'o:lle!)

tuplajuusto said...

Niin siis, Samuli on Afrikassa, älköön kukaan ottako tota ylläolevaa vakavasti.

Mutta että Trent Dilfer tageihin? Ja miksei Rexistä ollu mainintaa?

MikeLowry said...

Sexy Rexi ei varsinaisesti johdattanut joukkuettaan luvattuun maahan, lähinnä rajoille asti. Kuulunee kategoriaan "epävarma pelinrakentaja, jolla ei ollut historian parasta puolustusta takanaan".

Sitä muuten yllättyy kun alkaa hakemaan netistä tietoa sanoilla NFL, playoffs, betting ja statistics. Ei voi enää sanoa, että kyseessä on tuuripeli. Sen verran on nimittäin turhan tarkkaa tietoa saatavilla. Menee melkein linjalle "joukkueen voittotodennäköisyys, kun kolmos fullbackin äidillä on ollut flunssa 3 päivää ennen ottelua"

tuplajuusto said...

hmm, vielä eiliseen: ei kannata pelata ekan maalin tekoaikaa, jos peli päättyy 0-0. eikä ainakaan kaikilla rahoilla.

no, viikonloppuna uuteen nousuun. tai sitten tänään fa-cupin peleissä..